Επιβαρυντικοί παράγοντες για Ουλίτιδα & Περιοδοντίτιδα

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο Παθήσεων των Ούλων

Αρκετοί επιβαρυντικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, είτε βοηθώντας το σχηματισμό οδοντικής πλάκας, είτε εμποδίζοντας την απομάκρυνση της, είτε μειώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να αμυνθεί ενάντια στη μόλυνση των ούλων. Αν υπάρχει κάποιος απο αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, ο ασθενής πρέπει να είναι ακόμη πιό προσεκτικός στην καθημερινή στοματική υγιεινή και να ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα τακτικών προληπτικών επισκέψεων στον οδοντίατρο.


Οδοντική πλάκα

Η οδοντική πλάκα (και η ελλιπής στοματική υγιεινή που επιτρέπει την ανάπτυξη της) είναι η κύρια αιτία παθήσεων των ούλων, ενώ αρκετές άλλες δευτερεύουσες αιτίες ουλίτιδας συμβάλλουν επίσης στην εκδήλωση των περιοδοντικών παθήσεων.

Κληρονομικότητα

Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% του πληθυσμού εμφανίζει μια αυξημένη κληρονομική προδιάθεση γιά εμφάνιση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Οι ασθενείς που έχουν αυτά τα γενετικά αίτια μπορεί να εκδηλώσουν προβλήματα ουλίτιδας ακόμη και αν διατηρούν σχετικά καλή στοματική υγιεινή. Όσα άτομα εντοπίζονται μέσω γενετικού ελέγχου ότι ανήκουν σε αυτή την υψηλού κινδύνου ομάδα πληθυσμού, πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της περιοδοντίτιδας.

Γυναικείες Ορμόνες

Η αύξηση των επιπέδων των γυναικείων ορμονών (κατά την εφηβεία, περίοδο, εγκυμοσύνη, ή λόγω χρήσης αντισυλληπτικών) είναι μια αποτίς αιτίες που αυξάνουν την πιθανότητα προσβολής απο ουλίτιδα. Τα υψηλά επίπεδα ορμονών αυξάνουν τη ροή του αίματος και τη διακράτηση υγρών απο τους ιστούς, οδηγώντας σε πρήξιμο, ερεθισμό, και ευαισθησία των ούλων.

Εγκυμοσύνη

Πολλές έγκυες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρωινής αδιαθεσίας δυσκολεύονται να βουρτσίσουν τα δόντια τους γιατί τους προκαλεί τάση για έμετο. Η κακή στοματική υγιεινή, σε συνδυασμό με τον ερεθισμό των ούλων λόγω των εμετών και με την επίδραση των ορμονικών μεταβολών, κάνουν την εγκυμοσύνη μια δύσκολη περίοδο για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Εμμηνόπαυση

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης συνδέεται με μιά επώδυνη μορφή ουλίτιδας, την αποφλοιωτική ουλίτιδα, κατά την οποία αποκολλώνται τα εξωτερικά στρώματα του ιστού των ούλων.

Άγχος

Το ψυχολογικό άγχος επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας έμμεσα τον κίνδυνο μικροβιακών μολύνσεων όπως η ουλίτιδα.

Κακή διατροφή

Μιά δίαιτα χαμηλή σε απαραίτητες βιταμίνες, αλλά πλούσια σε ζάχαρη ή οξέα, δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την υπερβολική ανάπτυξη οδοντικής πλάκας.

Βρυγμός - Τρίξιμο και Σφίξιμο των δοντιών

Το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών ασκεί υπερβολική πίεση προκαλώντας βλάβες στους ιστούς που στηρίζουν το δόντι, οι οποίοι έτσι γίνονται πιό ευάλωτοι σε μιά ουλίτιδα.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία έχει επίσης συνδεθεί με παθήσεις των ούλων, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία.

Οικονομικοί Παράγοντες

Η περιοδοντίτιδα θεωρείται διεθνώς σαν μιά ασθένεια των φτωχών. Άτομα χαμηλής μόρφωσης και πολύ χαμηλού εισοδήματος παρουσιάζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά περιοδοντίτιδας, κυρίως λόγω της μειωμένης δυνατότητας πρόσβασης σε υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας και της έλλειψης κοινωνικής ασφάλισης.

Άλλα Οδοντιατρικά Προβλήματα

Ορισμένοι ακόμη παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας περιλαμβάνουν :

Γέφυρες που δεν εφαρμόζουν σωστά, και επιτρέπουν να παγιδεύονται τροφές και οδοντικά πλάκα στο χώρο ανάμεσα στη στεφάνη και τα ούλα.

Προβλήματα σύγκλεισης - Τα στραβά δόντια δυσκολεύουν την απομάκρυνση της πλάκας.

Η ξηροστομία και η αναπνοή απο το στόμα, δημιουργούν όξινο περιβάλλον στο στόμα λόγω της μείωσης του σάλιου, βοηθώντας την ανάπτυξη των μικροβίων.

Ηλικία

Οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν μια σειρά επιβαρυντικών παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν σε εκδήλωση ουλίτιδας. Αυτοί περιλαμβάνουν άλλα προβλήματα γενικής υγείας, φάρμακα, ξηροστομία, μειωμένη δεξιότητα και ενδιαφέρον για στοματική υγιεινή, μειωμένη οικονομική δυνατότητα κλπ.

Επιπλέον

Εκτός απο την κακή στοματική υγιεινή και την οδοντική πλάκα που είναι οι κύριες αιτίες ουλίτιδας και περιδοντίτιδας, σε περισσότερο απο το 80% του πληθυσμού συνυπάρχει τουλάχιστον μία ακόμη αιτία ή επιβαρυντικός παράγοντας. Ένα ολοκληρωμένο πλάνο πρόληψης ή αντιμετώπισης της ουλίτιδας θα πρέπει να στοχεύει στον έλεγχο όλων των πιθανών αιτίων και παραγόντων που την προκαλούν. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εκτός απο την οδοντιατρική θεραπεία της ουλίτιδας μπορεί να απαιτείται διακοπή του καπνίσματος, αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής, αλλαγή διατροφικών συνηθειών, επιδιόρθωση προβληματικών οδοντιατρικών αποκαταστάσεων, ορθοδοντική θεραπεία κλπ.