Πώς να προλάβετε την Ουλίτιδα & την Περιοδοντίτιδα

Η πρόληψη της ουλίτιδας μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα

Η πρόληψη της ουλίτιδας μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα, εξαλείφοντας τους παράγοντες που είναι γνωστό ότι συνδέονται με τη δημιουργία μολύνσεων στα ούλα και την πρόκληση περιοδοντικών παθήσεων. Ορισμένα απλά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για αποτελεσματική πρόληψη της ουλίτιδας περιλαμβάνουν :


Έλεγχο της Οδοντικής Πλάκας

Έλεγχο της Οδοντικής Πλάκας

Η μικροβιακή οδοντική πλάκα θεωρείται σαν η κύρια αιτία φλεγμονής των ούλων και πρόκλησης ουλίτιδας. Η πρόληψη και θεραπεία της νόσου δεν είναι δυνατή χωρίς επαρκή έλεγχο της πλάκας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:


Βούρτσισμα των δοντιών

Το τακτικό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρυνθεί η οδοντική πλάκα από τα δόντια.

Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, και αν είναι δυνατόν μετά από κάθε γεύμα.

Μάθετε πως να βουρτσίζετε

Ζητείστε από τον οδοντίατρο σας να σας δείξει το σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών.

Χρησιμοποιείτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα,

Χρησιμοποιείτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα, για να μειώσετε τον κίνδυνο υφίζησης των ούλων. Αλλάζετε την κάθε 3 μήνες.

Αποφεύγετε το 'βίαιο' βούρτσισμα που μπορεί να τραυματίσει τα ούλα.

Οδοντικό νήμα

Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, για να απομακρύνετε την πλάκα και τα υπολείμματα τροφών απο τα σημεία που δεν εισχωρεί η οδοντόβουρτσα.

Οδοντόκρεμες

Προτιμάτε οδοντόκρεμες που περιέχουν και αντιμικροβιακούς παράγοντες για τον έλεγχο των μικροβίων της πλάκας

Στοματικά Διαλύματα

Ένα στοματικό διάλυμα που επίσης περιέχει αντιμικροβιακά χρειάζεται να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με το βούρτσισμα και το νήμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ - Τα συνταγογραφούμενα διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟΝ θεραπευτικά και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. ΔΕΝ προορίζονται για καθημερινή προληπτική χρήση.

Μεσοδόντια βουρτσάκια

Είναι απαραίτητη η χρήση τους μια φορά την ημέρα και μέρα παρά μέρα αντικαθιστούν το οδοντικό νήμα με πολύ καλύτερα αποτελέσματα στον καθαρισμό των «κρυφών» επιφανειών των δοντιών και πιο αποτελεσματικό έλεγχο των φλεγμονωδών νόσων των ούλων.

Αυτο-έλεγχο

Ελέγχετε τα ούλα σας για συμπτώματα ουλίτιδας. Αν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα ή την υφή των ούλων, πρήξιμο ή μάτωμα επισκεφθείτε άμεσα έναν οδοντίατρο.

Προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών είναι βασικό συστατικό ενός προγράμματος πρόληψης της ουλίτιδας.

Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα, εκτός απο τα άλλα προβλήματα υγείας που προκαλεί, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντίτιδας αλλά και στοματικών καρκίνων.

Σωστή διατροφή

Μιά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες βοηθά στην πρόληψη της ουλίτιδας. Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση σακχάρων, που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων της οδοντικής πλάκας.

Γιατί είναι σημαντική η Πρόληψη της Ουλίτιδας

Η περιοδοντίτιδα προκαλεί εκτεταμένες και μόνιμες βλάβες στα ούλα και το φατνιακό οστό οδηγώντας σε απώλεια των δοντιών. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας απαιτεί δαπανηρές και επώδυνες χειρουργικές θεραπείες. Ακολουθείστε τις οδηγίες για την πρόληψη της ουλίτιδας για να αποφύγετε την ταλαιπωρία και το κόστος μιας περιοδοντικής θεραπείας.