Ουλίτιδα και βότανα

Τα βότανα στις παθήσεις των ούλων

Τα βότανα στις παθήσεις των ούλων μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον οδοντίατρο σας. Παρόλα αυτά καλό είναι να γνωρίζουμε ποια βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν στην αποκατάσταση της στοματικής μας υγείας και για τον λόγο αυτό σας τα αναφέρω περιληπτικά.


Η αιματόρριζα

Η αιματόρριζα (SanguinariaCanadensis) είναι βότανο

Η αιματόρριζα (SanguinariaCanadensis) είναι βότανο γνωστό εδώ και πολλούς αιώνες στους Ινδιάνους της Αμερικής οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν σαν στοματικό αντισηπτικό. Σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει επιστημονική βάση σε αυτό. Η κόκκινη ρίζα του βοτάνου, από την οποία προέρχεται και το όνομά του, περιέχει ένα αντισηπτικό συστατικό που ονομάζεται σανγκουϊναρίνη. Αυτό το συστατικό (το οποίο σήμερα χρησιμοποιούν σε μερικά προϊόντα στοματικής υγιεινής), έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να εμποδίζει τα βακτήρια στον σχηματισμό της μικροβιακής πλάκας. Η χρήση λοιπόν του βοτάνου, συμβάλει στη μείωση της μικροβιακής πλάκας και αποτρέπει την εμφάνιση της νόσου, εξ αιτίας της τρυγίας.

Το χαμομήλι

Το χαμομήλι (Marticariarecutita)

Το χαμομήλι (Marticariarecutita) περιέχει αντιφλεγμονώδη και αντισηπτικά συστατικά και βοηθά αποτελεσματικά στην θεραπεία της ουλίτιδας.Το φτιάχνουμε ως έγχυμα ρίχνοντας σε 2-3 κουταλάκια του τσαγιού ξηρό βότανο ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Το σκεπάζουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και το πίνουμε ή κάνουμε στοματοπλύσεις μετά το γεύμα. Αν κάποιος είναι ευαίσθητος στα φυτά του γένους αμβροσία να αποφύγει τη χρήση του βοτάνου.

Η Εχινάκια

Η Εχινάκια (Echinaceaangustifolia)είναι βότανο

Η Εχινάκια (Echinaceaangustifolia) είναι ένα βότανο που βοηθά και στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Δρα εναντίον των βακτηριδίων και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Μπορούμε να προσθέσουμε 15 έως 30 σταγόνες εχινάκια σε έγχυμα του χαμομηλιού. Στις πλύσεις η εχινάκια μπορεί να μουδιάσει ή να τσούξει λίγο την γλώσσα αλλά είναι αβλαβής.

Η Γλυκόριζα

Η γλυκόριζα (Glycyrrhizaglabra) είναι γλυκαντική

Η γλυκόριζα (Glycyrrhizaglabra) είναι γλυκαντική ουσία που δεν προκαλεί βλάβη σε οδοντικούς ιστούς και ούλα. Την βάζουμε αντί ζάχαρης ή μελιού στα τσάγια. Επιπλέον περιέχει μαγνήσιο και το συστατικό γλυκιριζίνη η οποία σύμφωνα με έρευνες βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής των ούλων και της μικροβιακής πλάκας. Η φυσιολογική χρήση της γλυκόριζας (μέχρι 3 φλιτζάνια ημερησίως) δεν προκαλεί προβλήματα. Υπερβολική δόση όμως μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, κατακράτηση νερού και νατρίου, απώλεια καλίου και άνοδο της πιέσεως.

Η Αντράκλα

Η αντράκλα (Portulacaoleracea) περιέχει μαγνήσιο

Η αντράκλα (Portulacaoleracea) περιέχει μαγνήσιο και βιταμίνη C, ουσίες που προτείνονται συχνά για την θεραπεία της ουλίτιδας. Σπανάκι, κόλιανδρος, ταραξάκο, γλυκόριζα, μαρούλι, παπαρουνόσπορος, τσουκνίδα και φασολάκια με ίνες είναι επίσης καλές πηγές μαγνησίου.Αν υποφέρετε από ουλίτιδα θα σας κάνει καλό αν στη διατροφή σας προσθέσετε (μαγειρεμένα στον ατμό) ταραξάκο, τσουκνίδα, σπανάκι και αντράκλα.

To Φασκόμηλο

Tο φασκόμηλο (Salviaofficinalis)

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση το φασκόμηλο (Salviaofficinalis) χρησιμοποιήθηκε από παλιά στην αντιμετώπιση των νόσων των ούλων. Αντί θεραπευτικής οδοντόκρεμας, έτριβαν τα φύλλα του φασκόμηλου σε δόντια και ούλα. Αυτό φαίνεται να λειτουργεί μάλλον γιατί η τανίνη που περιέχει το φασκόμηλο είναι στυπτική και περιέχει επίσης διάφορα αρωματικά συστατικά αντισηπτικά. Το τσάι του φασκόμηλου είναι εξ ίσου αποτελεσματικό με την οδοντόπαστα που περιέχει σανκουιναρίνη και πολύ φτηνότερο. Χρησιμοποιούμε το φασκόμηλο σε στοματόπλυμα για την αντιμετώπιση ή πρόληψη της ουλίτιδας σε δοσολογία μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα.Υπερδοσολογία του βοτάνου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα λόγω της Θουγιόνης που περιέχει.

To Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι ( Camelliasinensis)

Το πράσινο τσάι ( Camelliasinensis), όπως και το φασκόμηλο βοηθά στην βελτίωση της άμυνας του οργανισμού, την πρόληψη της ουλίτιδας και της τερηδόνας.Περιέχει τουλάχιστον 5 αντιβακτηριδιακά συστατικά. Αν θέλουμε να το γλυκάνουμε, χρησιμοποιούμε γλυκόριζα.